Kargalar Hakkında İlginç Bilgiler

İş arkadaşlarımdan biri dün bir karganın minik çaplı saldırısına uğradı. Bu vesileyle iş yerinde pek çok kişinin kargaları sevmediği hatta nefret ettiğini öğrenmiş oldum. 🙂 Sitemi birkaç arkadaşım dışında henüz çevrem ile paylaşmadığım için “benim blogum var ismi de yazarkarga” diyemedim tabii ki. 🙂 Bu sebeple bir misyon edinip kargalar hakkında ilginç bilgilere dair yazı yazmaya karar verdim. Çünkü eminim ki tanısanız siz de seversiniz. 🙂

Kargalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Bin kere yazılmıştır; ama ben de vurgulamak isterim. Kargaların ömrü öyle iddia edildiği gibi 150-450 yıl falan değil. (neden olsun ki zaten?) Kargalar vahşi yaşamda ortalama 15-20 sene yaşar. En uzun yaşayan kargaların ömrü yaklaşık 40 yıl kadardır.
  • Kargalar hakkında ilginç bilgilerden biri de tıpkı insanlar gibi sülaleler halinde yaşamaları. Sürüden ayrı bir kargaya da toplu olarak bakıyorlar. Bu sebeple bir kargaya kötü bir şey yaptığınızda pek çok karganın saldırısına uğramanız olası.
  • Kargalar ön beyinleri çok gelişmiş hayvanlar. Zekalarının ortalama 7 yaşlarında bir çocuk zekasına denk olduğunu gösteren araştırmalar var.
  • Beyin yapıları sayesinde öğrendikleri şeyleri unutmaz ve gelişmiş dilleriyle bilgiyi birbirlerine aktarırlar.
  • Gene insanlar gibi pek çok hayvanın aksine alet edavat kullanabiliyorlar. Bu konuda youtube’da çok güzel videolar var. Pek çok insandan zeki olduklarını bu videolarda da ispatlıyorlar.
  • Parlak nesneleri seviyorlar. Balkonunuzdan bir şeyler götüren kargalar bu nesnelerin yerine topladıkları abuk sabuk parlak nesneleri hediye olarak getirip bırakabilir.
  • Yaklaşık 60 kelimeye kadar ezberleyebiliyorlar.
  • Zekalarından bahsetmişken kabuklu cevizi vs. kırmak için kırmızı ışık esnasında arabaların teker hizasına cevizi bıraktıkları videolar da mevcut. Araba cevizin üzerinden geçer ve bu şekilde kırılan cevizi yerler. Bizzat ışıkların tepesinden cevizi yere bıraktıklarına da şahit olmuşluğum var. Böylelikle yüksek bir noktadan asfalta düşen ceviz kırılır.
  • Bazen yiyeceklerini daha sonra yemek için toprağa gömüyorlar. Bu sebeple yerde bir şeyler eşeleyen kargalar görmeniz olası.

Genel olarak hayvanlar alemindeki tüm türler zaten hayran olunası pek çok özelliğe sahip. Biraz gözlemlemeye başladığınızda kargalar ilginç özelliklerini sergiliyor.

Birgün taksiyle giderken trafik sıkıştı, karganın tekinin gagasında yiyecek bir şey tuttuğunu gördüm. Yolun kenarında otların üzerinde duran koca kayanın altına bu yiyeceği koydu. Üzerini otlarla örttü. Sağa sola “acaba kimse gördü mü” bakışı attı. Ve uçtu. Günümü şenlendirdi.

Yeri geldi Caddebostan sahilde çimlere yayılmışken, yerfıstığı pakedimizi çalıp afiyetle yemelerine güldüm.

Yeri geldi karganın kanatlarını açıp dayılanarak koca sokak köpeğini pıstırdığını gördüm.

Yeri geldi kediyi kovayalıp korkudan arabanın altına kaçırdıklarını gördüm.

Hayvanlar aleminin bitirim efeleridir kargalar. Kindar diye nitelendirilmelerinin sebebi gelişmiş hafızalarıdır. Komik hayvanlardır canlarının istediğiyle tatlı tatlı eğlenirler. Birlikten kuvvet doğururlar.

Tabiatı son derece daralmış bu güzel ülkemizde doğada rastlayabileceğimiz kuş türlerinden biridir. Güzel hayvandır kargalar sevin sevdirin. Sevilmediklerini anlarlar aman diyim:)

Domain İsmi

Yazıma noktalamadan önce yazarkarga isminin hikayesi ile ilgili biraz içimi dökeceğim. Blog ya da internet sitesi kuranlar çok iyi anlayacaktır, bu konunun en zor kısımlarından biri sitenin ismine karar vermek. Öyle ki isim bulamadığım için çok uzun süre blog hevesim rafta kaldı.

Domain yani başka bir deyişle siteniz için .com, .org gibi çeşitli uzantılarla alacağınız alan adları ile ilgili benim bir iki kriterim vardı;

  • Alacağım adres .com uzantılı olmalıydı.
  • Türkçe olmalıydı.
  • Orijinal hali ş, ç, ö gibi Türkçe karakter içermemeliydi. Örneğin; işhayatı.com yerine ishayati.com yazmak gerekiyor. Bu da hiç sevmediğim bir durum.
  • Kolay ve mümkünse akılda kalabilen bir adres olmalıydı.
  • En önemlisi de benim sevip, benimseyeceğim bir isim olmalıydı.

Tek bir konu üzerine yazmadığım için belirleyeceğim alan adının içeriğe dair bir fikir vermesi kriterlerim arasında değildi. Yoksa sadece seyahat üzerine yazan kişilerin “seyahat, gezgin, yolda” kelimelerini içeren isimler seçmesi, sadece iş hayatı üzerine yazanların “kariyer” kelimesini içeren isim seçmesi de mantıklı.

Fakat bu noktada elinizi, kolunuzu bağlayan ikinci konu çoğu adresin artık kapılmış olması. Milyonlarca internet sitesi var ve .com uzantılı pek çok adres çoktan kapılmıştı.

Bu sebeple pek çok isim daha en baştan elendi. Sonra karga kelimesine yoğunlaştım. Ekşi Sözlük’te imkanım olsa kendime seçeceğim nicklerden biriydi “karga”. Ve yazarkarga yolculuğum başladı.:)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

One Reply to “Kargalar Hakkında İlginç Bilgiler”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.