Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Haftalık yazımın konusu hepimizin ortak düşmanı; stres. Bu öyle bir düşman ki zengin, fakir, öğrenci, çalışan ayırmadan hayatlarımıza sızmış durumda. 🙂 Kimimiz sınav notları, kimimiz ekonomik sorunlar, kimimiz aşk meşk dertleri, kimimiz iş baskısı derken sürekli bir stres yumağının içinde dönüp duruyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda şirkette “Stressiz hayatın şifreleri” üzerine bir eğitime katıldım. Bugün orda aldığım notları, izlediğim birkaç videodan, okuduğum birkaç kitaptan aklımda kalanları hem derlemek toparlamak hem de ihtiyacım olduğunda hatırlamak adına kendi gözlemlerimle yazacağım.

Eğitimde hocanın kurduğu bir cümle çok hoşuma gitmişti; “Telefonunuzu günde iki kez şarj ediyorsunuz, kendiniz için ne yapıyorsunuz?”

Odağa bu cümleyi alıp, stresimizi azaltmak daha dengeli ve iç huzuru yüksek bir insan haline gelebilmek için neler öneriliyor bunları yazmak istiyorum;

Stresle Başa Çıkmanın 10 Yolu

1)An’ın içinde kalın.

Kendinizi bir süre gözlemlediğinizde zihninizde stres yaratan şeylerin geçmiş ve gelecek ile ilgili konular olduğunu fark edeceksiniz. Geçmiş değiştirilemeyen bir olgu, gelecek de henüz erişemediğimiz bir nokta bu sebeple zihnin oyununa gelmeden an’da kalarak “şu anı nasıl telafi edebilirim” diye düşünmek önemli.

Bu konuda Eckhart Tolle, Şimdi’nin Gücü isminde çok güzel bir kitap yazmış. Ben de blogumda iki yazı ile bahsetmiştim. Okumak isterseniz linkleri aşağıya bırakıyorum;

<<Pazartesi’yi düşünmeden Pazar’ın tadını çıkartın.>>

2)Doğa ile buluşun.

Doğaya çıktığımızda ruhumuzda bir şeylerin canlandığını hissediyorum. Köklerimiz doğadan geliyor. Atalarımız, bizden önceki nesiller bütünüyle doğadaydı ve bitkilerin şifa veren bir etkisi var. Zaten eğitmenimiz de kanseri atlatmıştı ve en büyük şifa kaynağını doğada bulduğunu belirtti.

<<Sanki doktora gitmişsiniz ve “nefes al, güneşe çık, deniz kenarına git, parka git” diye reçete yazmış gibi davranın.>>

img_1653

3)Yardım alın.

Stresin hayatınızda ciddi bir tesiri var ise, kendi kendinize baş etmeye çalışmak yerine yardım alın.

4)Sanat ile ilgilenin.

Sanat konusunun sırrı aslında sizi an’da tutması. Ve tabii ki yaratıcılığınızı arttırır. Yaratıcı gücümün yüksek olduğunu hissettiğim anlarda genelde coşku duyuyorum. Mutsuz hissetmem söz konusu değil. 🙂 Sanatın her dalı iyi gelir, ister dansa gidin, ister fotoğraf çekin, ister tiyatro ile ilgilenin, ister eve birkaç kara kalem, taş ve boya alıp boyama yapın, ister edebiyat kulüplerine katılın sanat ruhunuzu besleyecektir.

5)Duş alın.

Bu nasıl öneri zaten duş alıyorum diye düşünebilirsiniz. 🙂 Bilmiyorum bende çok işe yarıyor. Ne zaman canım sıkkın hissetsem düzelmeye duş alarak başlamak istiyorum. Bunu kendinizi fiziki olarak arındırdığınızda içsel olarak da temizlenmenize yardımcı oluyor diye açıklayanlar var.

Aynı zamanda geçmiş yıllarda gazetede “el yıkama” önerisi okumuştum. Her an duş almaya müsait olmadığı için, “stres yaptığınızda gidin elinizi yıkayın ve sıkıntı ettiğiniz şeylerin su ile beraber akıp gittiğini hayal edin.” diyordu.

6)Günlük tutun.

Bu konudaki faydaları çok kısa süre önce Günlük Tutmak konulu yazıda belirttim. Günlük tutmak nedense kadınsal bir eylem gibi geliyor. 🙂 Ama okuduğum kadarıyla tarihte hemen hemen tüm başarılı insanların kendilerini denetledikleri, günü ve dünü değerlendirdikleri bir günlük tutma disiplinleri oluyor.

Yazmak organize olmanızı, zihninizdeki saçma fikirleri açığa çıkartıp fark etmenizi ve yerine daha gerçekçi fikirler koymanızı sağlıyor. Günlük tutmanın faydalarını sayfalarca yazabilirim o yüzden burada keseceğim. 🙂

img_3149-1

7)Sosyalleşin

Çok garip genelde stresimizin kaynağı da insanlar çözümü de. 🙂 Sosyalleşmek iyi gelir, ama sosyalleşeceğiniz kişinin; çer çöp dedikodu, şikayet, eleştiri, olumsuzluk ile stresinizi 3’e katlamayacak birisi olması gerekir. Hayatınız öyle kişilerle doluysa, sevdiğiniz bir konuda kursa vs. gidip yeni network sağlayabilirsiniz.

8)Kabul edin.

Hayatta otokontrolünüz dışındaki şeyleri kabul edin. Kolay ya da mükemmel hayat diye bir şey yok. Zorluklar olacak, zorluklardan öğreneceğiz ve daha da güçlenerek çıkacağız. Değiştiremeyeceğiniz şeyler üzerinde düşünüp durmak yerine daha proaktif yaklaşın. Örneğin ben çok uzun süre işe giderken karanlıkta uyanıyorum diye her güne; ama her güne sinirle ve nefretle başladım.

Şu an hala karanlıkta uyanıyorum, fakat güzel sabahlara uyanmak için yazı bekleyemem. Sonbahar da güzel geçmeli, kış da… Gene kötü kalktığım günler olacaktır; fakat günlük rutinim bu olmamalı en azından. 🙂

Proaktif yaklaşım için Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı kitabından bahsettiğim aşağıdaki iki yazı okunabilir;

9)Meditasyon ve yoga yapın.

Günde 10 dakika bile meditasyon ya da nefes egzersizi yapmak ruhunuz ile bağlantı kurmanızı sağlayacaktır. Meditasyon yaptığınız zaman olan biten her şeyin geçici olduğunu, akışta kalmanın önemi hatırlıyorsunuz. Sakinleştiriyor ve nefesinizi tutmadığınız nadir anlardan birisi oluyor.

Yoga konusunda nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Evde Yoga yazısını okuyabilirsiniz.

5b54da16-6497-474e-8026-bb96055ea56d

10)Kişisel bakım

Bunu aslında birinci sıraya da yazabilirdim. Genel olarak öneriliyor dayanak noktası da şu; kendinize baktığınız zaman içsel enerjiniz de değişir. Midenizin içine attığınız şeylere dikkat etmek, yeteri kadar su içmek, kendinize özen göstermek size değerli hissettirecektir. Siz kendinizi değerli hissettiğiniz zaman başkalarının da sizi değerli görmesi daha kolay. 🙂

Kitap Önerileri

  • Pozitif Psikoloji – Kate Hefferon&Iıona Boniwell
  • Beynine Format At-Barış Mutlu
  • Yuvaya Yolculuk-Lee Carol
  • Dört Anlaşma-Don Miguel Ruiz (Dört Anlaşma )
  • Şimdinin Gücü – Echart Tolle
  • Aptalın Deneyimi – Mirzakarim Norebekov
  • İnancın Biyolojisi- Dr. Bruce H. Lipton
  • Simyacı – Paule Coello
  • Martı Jonathan Livingston – Richard Bach
  • Yeni İnsan- Dr. Zerrin Başer
  • Beyin Senin Hikayen – David Eagleman
  • Yaşam Doktoru – Şafak Nakajima
  • İnsanın Anlam Arayışı- Victor E. Frankl
  • Toltek İç Özgürlük Rehberi-Don Miguel Ruiz
  • Dil İlluzyonları-Robert Dilts
  • Duygusal Zeka-Daniel Goleman
  • Hipnozcu-Richard Bach

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

3 Replies to “Stresle Başa Çıkmanın Yolları”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.