Well Being Nedir?

Blog’da daha önce tema belirleyip bir iki ay boyunca sadece o tema ile ilgili yazdığım olmuştu. Örneğin: İngilizce Sunum, Yeni Yıla Hazırlık Serisi.  Mayıs’ta yeni bir tema belirleyeceğimi yazmıştım ve temamın son yılların popüler konusu Well Being olmasına karar verdim.

Bir iki aylığına Antalya’dayım. Burada normale oranla daha fazla spor yapma imkanım oluyor. Sağlıklı ve lezzetli yaz meyveleri-sebzeleri yiyoruz. Mental olarak daha iyi ve daha enerjik hissediyorum. Yazın vites düşürdüğüm için, ciddi bir tema belirleyip kendimi sıkmak yerine hem beni hem sizi eğlendiren motive eden bir şeyler yazmak istedim. O yüzden Ağustos sonuna kadar well being konusunu seçtim.

Tıpkı daha önce yaptığım gibi yabancı kaynakları okuyup, araştırıp hoşuma gidenleri kendi gözlem ve tecrübelerimle harmanlayıp buraya aktaracağım. Dolayısıyla aslında birlikte öğreneceğiz.

Peki Well Being Nedir?

Madem well being konusuna dalıyoruz, önce temel sorudan başlamak gerek; “well being nedir?”. Sözlüklerde Türkçeye esenlik, refah, iyilik olarak çevrilen bu kavramın aslında tam bir Türkçe kelime karşılığı olmadığı için ülkemizde de çeviriler yerine “well being” olarak kullanılıyor. O yüzden ben de yazarken orijinal haliyle yer vereceğim.

Yazımda Psychologytoday sitesini kaynak aldım.

Well being genel olarak sağlık, mutluluk ve refah deneyimidir. İyi bir zihinsel sağlığa, yaşamdan doyum almaya, bir anlam veya amaç duygusuna ve stresi yönetme becerisine sahip olmayı içerir. Daha genel olarak, well being sadece iyi hissetmektir.

Esenlik ve Refahı İyileştirmek Ne Kadar Sürer?

Psychologytoday’in içeriğine göre genellikle, insanlar well being veya duygusal sağlığı geliştirmek için bilimsel teknikleri tutarlı bir şekilde kullanmaya başladıklarında, oldukça hızlı bir şekilde kendilerini daha iyi hissetmeye başlıyormuş. Beş hafta içerisinde önemli gelişimlerin yaşandığı yazıyor.

Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da süreklilik önem arz ediyor. 5 hafta sonunda kendini iyi hissediyorsan tekrar eski alışkanlıklarına dönmemen gerekir. Bu durum sağlıklı beslenmeyi bırakıp tekrar abur cubura dönme eylemiyle ilişkilendiriliyor. Genellikle böyle bir durumda başladığın noktaya geri dönüyorsun. Aynı şey well being için de geçerli. Kazanımları sürdürmek için pratiğine ve alışkanlıklarına devam etmek gerekiyor.

Bu nedenle uzun vadeli strateji ve planlar önemli. Size en uygun ve hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz aktiviteleri bulmanız gerekiyor.

Başlıca 5 Well Being Türü

Duygusal Well Being

Stres yönetimi ve gevşeme tekniklerini uygulama, esnek olma, öz sevgiyi artırma ve iyi duygulara yol açan duyguları üretme yeteneği.

Fiziksel Well Being

Sağlıklı yaşam ve iyi egzersiz alışkanlıkları yoluyla vücudunuzun işleyişini iyileştirme yeteneği.

Sosyal Well Being

İletişim kurma, başkalarıyla anlamlı ilişkiler geliştirme ve yalnızlığın üstesinden gelmenize yardımcı olacak bir destek ağını sürdürme yeteneği.

Çalışma Hayatında Well Being

Profesyonel olarak anlam, mutluluk ve zenginlik kazanmak için ilgi alanlarınızı, değerlerinizi ve yaşam amacınızı takip etme yeteneği.

Toplumsal Well Being

Gelişen bir topluluğa, kültüre ve çevreye aktif olarak katılma yeteneği.

♦♦♦♦

Ve esenlik, refah durumuna genel anlamda erişmek için  tüm bu türlerin bir dereceye kadar çalışması gerektiğinden söz ediliyor.

Şöyle ki: Bir arabada olduğunuzu hayal edin. Motorunuz harika çalışıyor ve belki şanzımanınız da oldukça iyi çalışıyor ama frenleriniz çalışmıyor. Frenleriniz çalışmadığından, motorunuzun ne kadar iyi çalıştığı önemli değildir. Aynı şey well being için de geçerli. Hayatınızdaki diğer her şey yolunda gidiyorsa, ancak kendinizi yalnız hissediyorsanız veya sağlıksız yemek yiyorsanız, hayatınızın diğer alanları da etkilenecek ve muhtemelen istediğiniz kadar iyi hissetmeyeceksiniz. Dolayısıyla her bir parçası, genel olarak iyi olma duygunuz için önemli olduğundan, her bir well being halinin nasıl oluşturulacağı biraz daha açılıyor;

Well Being Nedir?
Well Being Nedir?

WellBeing Çeşitleri Nasıl Geliştirilir?

Duygusal Well Being

Duygusal well being’i geliştirmek için, örneğin pozitiflik, duygu düzenleme ve farkındalık(mindfulness) gibi duygusal beceriler geliştirmemiz gerekir. Çoğu zaman, hayatımızda karşılaştığımız çok çeşitli durumlarla başa çıkmak için bu becerileri geliştirmemiz gerekir. Bu becerileri geliştirdiğimizde, stresle daha iyi başa çıkabilir, zorluklar karşısında duygularımızla baş edebilir ve hayal kırıklıklarından daha hızlı kurtulabiliriz. Sonuç olarak, hayatımızdan biraz daha keyif alabilir, daha mutlu olabilir ve hedeflerimizi biraz daha etkin bir şekilde takip edebiliriz.

Duygusal well being’i geliştirecek bazı beceriler şunlardır;

  • Mutluluk Becerileri
  • Mindfulness Becerileri
  • Olumlu Düşünme Becerileri
  • Esneklik Becerileri

Fiziksel Well Being

Fiziksel sağlığımızı geliştirmek için, günlük hayatımızda etkili stratejiler uygulayabilmemiz için sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutininin nasıl olduğunu bilmemiz gerekir. Fiziksel sağlığımızı iyileştirdiğimizde, yalnızca kendimizi daha iyi hissetmekle kalmaz; birçok hastalığı önlemeye, bağırsaklarımızı iyileştirmeye, duygusal sağlığımızı artırmaya ve başa çıkmamız gereken sağlık sorunlarının sayısını sınırlamaya yardımcı olabilir.

İşte fiziksel sağlığınızı artırmanıza yardımcı olabilecek şeylerden bazıları:

  • Sağlığımız için Yemek
  • Vücudu Arındırmak Detoks
  • Beslenme Eksikliklerinin Düzeltilmesi
  • Evinizden Plastiği Çıkarma

Uzun vadeli sağlık ve well beinge yol açan doğru değişiklikleri yapabilmemiz için sağlık hakkında bilgi edinmek çok önemlidir.

Sosyal Well Being

Sosyal well being’i geliştirmek için şükran, nezaket ve iletişim gibi sosyal becerilerimizi geliştirmemiz gerekir. Sosyal beceriler, başkalarıyla olumlu etkileşimler kurmamızı kolaylaştırarak daha az yalnız, kızgın veya kopuk hissetmemize yardımcı olur. Sosyal refahımızı geliştirdiğimizde, başkalarıyla daha anlamlı bir şekilde bağlantılı hissederiz.

Araştırmaların daha iyi sosyal well being’e katkıda bulunduğunu öne sürdüğü becerilerden bazıları şunlardır:

Şükür Pratikleri(Şükran ♦günlüğü tutmak vs.)
Anlamlı Sosyal Bağlantılar Kurmak
Teknolojiyle İlişkinizi Yönetme

Sosyal well being’i inşa etmenin duygusal esenliği inşa etmenin en iyi yollarından biri olduğunu bilmek önemlidir. Sosyal olarak güçlü hissettiğimizde, aynı zamanda daha iyi hissetme eğilimindeyiz, daha olumlu duygulara sahip oluyoruz ve zorluklarla daha iyi başa çıkabiliyoruz. Bu yüzden sosyal refah inşa etmek çok önemlidir.

Çalışma Hayatında Well Being

Çalışma hayatında well being’i geliştirmek için, bizim için gerçekten önemli olan şeyleri takip etmemize yardımcı olacak beceriler geliştirmemiz gerekir. Bu, yaşam hedeflerimize ulaşmamıza ve bir şeyleri gerçekleştirmemize yardımcı olan profesyonel beceriler geliştirmeyi içerebilir, ancak aynı zamanda değerlerimizi yaşamak ve iş-yaşam dengesini korumak gibi şeyleri de içerir. Bu beceriler, işimizden daha fazla zevk almamızı sağlayarak, odaklanmamıza, motive olmamıza ve işte başarılı olmamıza yardımcı olur. Çalışma hayatında well being’i geliştirdiğimizde, işimiz ve dolayısıyla her gün daha anlamlı gelir.

Bunun için;

İş-Yaşam Dengesini Korumak
Amacını Bulmak

Çalışırken çok fazla zaman harcadığımız için, işyeri refahımızı oluşturmanın genel refahımız üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Toplumsal Well Being

Toplumsal esenlik halimizi geliştirmek için, bizi her şeyle bağlantılı hissettiren beceriler geliştirmemiz gerekir. Çevremizi nasıl destekleyeceğimizi, daha güçlü yerel topluluklar nasıl kuracağımızı ve şefkat, adalet ve nezaket kültürünü nasıl geliştireceğimizi bilmemiz gerekir. Bu beceriler, birbirimizi ve genel olarak dünyayı gerçekten destekleyen, gelişen bir topluluğun parçası olduğumuzu hissetmemize yardımcı olur. Toplumsal refahı geliştirdiğimizde, kendimizden daha büyük bir şeyin parçası olduğumuzu hisseder ve mutlu yaşarız.

Eğer her birimiz topluluğumuzda bir başkası için bir iyilik yapsaydık, o zaman çok iyi bir toplulukta yaşardık. Ya da hepimiz geri dönüştürmeye katkıda bulunsak çok daha az atık içeren bir dünya yaratırız. Sağlıklı bir toplumda yaşamak için bizim de sağlıklı bir toplum oluşumuna katkıda bulunmamız gerekiyor.

Toplumsal refah için geliştirebileceğiniz becerilerden bazıları:

Değerlerinizi Yaşamak
Plastiksiz Bir Ev Yaratmak
Diğer İnsanların Yaşamlarında Olumlu Etkiler Yaratmak
Nezaket

◊Herhangi bir yeni beceri, alışkanlık oluşturmanın zaman ve çaba gerektirdiğini unutmayın. Belirli bir süre içinde makul olarak neyi başarabileceğiniz konusunda kendinize karşı gerçekçi olmanız önemlidir. Gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmak, hedeflerinize ulaşmadan vazgeçmenize neden olabilir. Bu nedenle, gerçekçi bir plan oluşturmak, buna bağlı kalmak ve her gün zamanla büyük gelişmelere yol açan küçük adımlar atmak çok önemlidir.

***

Evet, böylelikle well being konusuna güzel bir giriş yapmış olduk. Ben tüm bu okuduklarım çerçevesinde well being’i dengeli ve bütünsel olarak hayatın her alanında doyumda ve iyi hissetmek gibi yorumladım.

Önümüzdeki yazılarda konunun detaylarına inip well being becerilerini ele alacağım. Mindfulness, şükür pratikleri, anlamlı sosyal network, sağlık için yemek, teknoloji ile ilişkileri yönetme gibi konulara yer vereceğim.

Umarım bu tema sizin de ilginizi çekmiştir.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.