Güzel defter zaafım var. Ama ben sadece alanlardan değilim, onlarca defterim dopdolu. Blogu eskiden beri takip edenler günlük yazmakla ilgili pratiklerime ve yazılarıma bol bol denk gelmiştir. 5 yıllık günlük ise ilk kez Bath‘ı gezerken Jane Austen müzesinde denk geldiğim bir günlük türüydü. Kalın, sarı kapağı, yaldızları, içindeki Jane Austen alıntılarıyla resmen “BENİ AL LÜTFEN!” diye çığlık atıyordu.
Aldım almasına da genelde böyle şeylere yeni yılda başlanır. Daha Mayıs’ın başında aldım ve sene bitene kadar o günlüğü boş bırakmaya nasıl dayanabilirdim? Tabii ki böyle bir şey olmadı. 1 Mayıs itibariyle başladığım günlüğü o gün bugündür aralıksız doldurdum.
Sonra tabii algıda seçicilik, defter satan yerlerde “5 yıllık günlük”, “3 yıllık günlük” versiyonlarına rastladım.
5 Yıllık Günlük Sayfa Tasarımı
Bu konu tabii ki günlüğü hazırlayan kişinin hayal gücüne kalmış. Ama genel bir fikir vermesi için kendi günlüğümü ve örnek sayfaları paylaşayım;
Görüldüğü gibi uzun süreli günlüklerde genelde her gün için birkaç satır ayrılıyor. Ben bazen günün önemli olay ve aktivitelerini, bazen de sadece o an o günle ilgili içimden geçenleri yazıyorum.
Mesela 3 yıllık bir günlük görmüştük, onda her gün için bir soru vardı ve onu yanıtlıyordun.
5 Yıllık Günlük Tutmanın Güzel Tarafları
- Çok pratik ve vakit almıyor.
- Sonraki yılları yazdıkça hafızayı tazeleme fikri hoşuma gidiyor. Bir de “geçen yıl bu zamanlar neler hissetmişim / şu an günüm nasıl geçti” kıyasını yapabilecek olmak güzel.
- Küçücük satırlara özet bilgi sığdırmaya çalışmak. Kelimelerini sadeleştirmek.
- Bazen “bir sonraki senelerde” okuyacağını bildiğin için kendine notlar düşmek. (Çünkü benim kadar çok günlük tutan biriyseniz, çok gerekmedikçe açıp günlüğünüzü okumuyorsunuz.)

Süreklilik Sağlama Önerileri
Malum hayat izin verirse 5 yıllık bir yolculuk bu günlükler. Dolayısıyla istikrarlı bir şekilde her gün ve 5 yıl boyunca yazmak önemli. 🙂 Ben şimdilik hiç es geçmedim, bunu da nasıl sağladım?
- Ben günlüğümü akşam yazıyorum. Çünkü bir gün öncesini değil, o günün kendisini ele almak istiyorum. (Ama normalde, özellikle de daha stresli, sıkıntılı olduğum dönemlerde kendimi ve psikolojimi ayağa kaldırmak adına düzenli sabah sayfaları yazarım. Onu güne başlarken yapmaktan motive oluyorum. 8-5 çalışıyorsam bile gerekirse 6’da kalkar yazarım(ki senelerce yazdım), öyle de önemli bir ilaç benim için. )
- Hatırlatma için her akşam saat 22:30’da alarmım kurulu.
- Günlük yanımda değilse, örneğin sehayatteysem(ki bu yıl 40 güne yakın Antalya’da kaldım, yanıma almadım) telefonun notlar kısmına günün tarihiyle günlüğe sığacak oranda yazıyorum. Günlük tekrar elime geçtiğinde, arayı da çok açmadan notları aktarıyorum.
yazarkarga.com böylelikle ufaktan yeni yıla hazırlık modunu da açmış bulunuyor. Seyahat yazılarına ek olarak bu tür içerikler artacak.
Aşağıdaki yazıların da ilginizi çekebileceğini düşünüyorum.
- Günlük Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem
- Günlük Yazmak İçin Öneriler
- Bullet Journal Nedir?
- Günlük Yapılacaklar Listesi İçin Öneriler
- Benjamin Franklin’in Günlük Planı
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.