Joseph Mallord William Turner – Işığın Ressamı

Yılın sanat notlarına Claude Monet – Empresyonizm yazısıyla başlamıştım. Haftalık defterimin ikinci ressamı, Joseph Mallord William Turner (J.M.W. Turner).

Joseph Mallord William Turner
Joseph Mallord William Turner

Joseph Mallord William Turner Kimdir?

  • Joseph Mallord William Turner “Işığın Ressamı” olarak bilinen Britanyalı bir manzara sanatçısı. (En ünlü İngiliz ressamlardan biri olarak kabul ediliyor) Londra’da, Covent Garden’da doğmuş.(1775) Babası peruk yapımcısı. Annesinin zihinsel sorunları olduğu için akıl hastanesine yatırılmış.
  • İlk tablosunu 13 yaşında satmış.
  • Kariyerine genç yaşta Royal Academy of Arts’ta resmi olarak başlamış. 15 yaşında, Royal Academy of Arts tarafından büyük övgü alan bir suluboya kompozisyonu yapmış. Birkaç yıl sonra ilk yağlı boya tablosu sergilenmiş. Joseph Mallord William Turner, 1828’e kadar ders verdiği Royal Academy’de profesör olarak görev almış.
  • Turner’ı olağanüstü kılan nedenlerden biri, “en plein air” yani açık havada çizim ve resim yapmaktan keyif alması. Bu, Turner’ın döneminde benzersizdi çünkü çoğu sanatçı stüdyolarında resim yaparmış. Turner, neredeyse her gün yanında defterlerini, tuvallerini ve boyalarını taşıyarak sürekli olarak gördüklerini resmediyormuş. (Claude Monet – Empresyonizm yazısında da bu açıkhava konusu geçiyor)
  • J.M.W. Turner, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Danimarka ve Çekoslovakya’ya seyahat etmiş. Akranlarına göre bir gezgin olmasına rağmen, Cockney aksanını asla kaybetmeyip gerçek bir Londralı olarak kalmış.
  • Eserleri National Gallery ve Tate Modern’e bağışlanmış. Tate’i gezdiğimde dikkatimi çekmedi, tekrar ziyaret ettiğimde görmek istiyorum. Tate tarafından ressamın anısına 50 yaşın altındaki görsel sanatçılar için Turner Ödülleri veriliyormuş.
  • Bugün romantik manzara ve deniz manzaralarıyla bilinir ve genellikle en ünlü manzara sanatçılarından biri olarak kabul edilir.
  • Yaşamı boyunca 500’den fazla yağlı boya tablo, 2.000’den fazla suluboya tablo ve 30.000’den fazla çizim yapmış. Bazı ünlü eserleri arasında “Yağmur, Buhar ve Hız”, “Savaşan Temeraire” ve “Denizde Balıkçılar” bulunmaktadır.
Joseph Mallord William Turner - Rain, Steam and Speed
Joseph Mallord William Turner – Rain, Steam and Speed
  • Joseph Mallord William Turner 18 yaşında, kendi Londra stüdyosuna sahip olacak kadar zenginmiş. Fırtınaları, manzaraları ve güncel olayları kendi özel stüdyosunda resmetmekten keyif alıyormuş. Hatta Parlamento Binası’nın yanmaya başladığını duyduğunda, alevleri tablosuna yakalamak için hızla oraya koşmuş. 🙂
  • Turner’ın birçok tablosu, ışık ile karanlık arasında duygusal bir temaya sahip.
  • Turner sıkça içki içermiş. Tuhaf konulardan biri de zaman zaman tablolarına yaşlanmış bir görünüm kazandırmak için bira sürmesi ve tükürmesi.
  • Mental sağlığı, babasının 1829’da ölümünden sonra hızla bozulmuş ve garip davranışları artmış. J.M.W. Turner’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, birçok sipariş almasına rağmen parayı içtenlikle kabul etmemesiymiş.
  • Turner, 1851’de kolera nedeniyle Londra’da hayatını kaybetmiş. Kaynaklarda St. Paul Katedrali’nde , Sir Jashua Reynolds’a yakın bir yerde gömülü olduğu yazıyor.
  • Ölümünden sonra 1851 yılında küçük bir servet bırakmış. Ancak buna rağmen, hayatının son 6 yılını oldukça fakir bir birey olarak pis bir evde soyutlanmış bir şekilde geçirmiş. 
Joseph Mallord William Turner
Joseph Mallord William Turner

J. M. W. Turner Cümleleri

Yazının bu kısmında Joseph Mallord William Turner ’dan bazı cümlelere yer vereceğim.

  • Benim bir sırrım yok, sadece sıkı çalışma var. Bu, pek çok kişinin öğrenmediği ve öğrenmedikleri için başarılı olamadıkları bir sırdır. Emek, dünyayı çirkinlikten güzelliğe, büyük bir lanetten büyük bir nimete dönüştüren dehadır.
  • “İnsanların beni anlaması için resim yapmıyorum, belirli bir sahnenin nasıl göründüğünü göstermek için resim yapıyorum.”
  • “Sadece korkusuz olduğumuzda yaratmaya başlarız.”
  • Eğer siyahtan daha siyah bir şey bulabilirsem, onu kullanırım.” (Özellikle Monet, Turner’ın tekniklerini incelemiş. Fakat J. M. W. Turner’ın aksine Claude Monet’nin hiç siyah kullanmadığı belirtiliyor)
  • “Daha büyük gerçeği, daha küçük olandan ayırmak gerekir: yani doğanın daha geniş ve özgür düşüncesi ile karşılaştırdığında, nispeten dar ve sınırlı olanı; yani hayal gücüne hitap edeni, sadece göze hitap edenden ayırmak gerekir.”
  • “Evli adamlardan hoşlanmam. Onlar sanata hiçbir fedakarlık yapmazlar, her zaman karılarına ve ailelerine olan görevlerini düşünürler veya benzeri saçmalıkları.” 🙂 (Hiç evlenmemiş fakat hayatının farklı dönemlerinde iki dul kadın ile ilişkisi olmuş. İki kızının kendisinden yaşça büyük bir dul olan Sarah Danby’den olduğu kabul ediliyormuş)

Yazımı noktalarken Londra’ya dair minik bir bilgi paylaşayım. Londra’da geçmişte ün yapmış kişilerin yaşadıkları evler mavi plakalar ile işaretleniyor. Bu sebeple Londra gezilerinizde bazı evlerin üzerindeki mavi levhalar ve yazılar dikkatinizi çekmiş olabilir. Livinglondonhistory sitesi Turner’ın mavi plakalı evine de yer vermiş.

Önümüzdeki haftalarda yeni sanat notlarıyla görüşmek üzere. 🙂

Kaynaklar:

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

3 Replies to “Joseph Mallord William Turner – Işığın Ressamı”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.