Yeni Yıl Hedefleri 2024 – En Popüler Yeni Yıl Hedefleri

Yılın bitimine yine tam bir hafta kaldı ve Yeni Yıl Hedefleri 2024 yazısını yazacağım. Fakat bu kez önce 2024 yılı için en popüler yeni yıl hedeflerine değinmek istiyorum. Doğrudan benim hedeflerime geçmek istiyorsanız sayfanın aşağılarına inebilirsiniz. 🙂

SMART Hedef

SMART(akıllı)  hedef kavramıyla pek çok kez karşılaşmış, duymuş olabilirsiniz. İngilizce spesific, measurable, achievable, relevant, time-bound kelimelerinin baş harfleri SMART kelimesini oluşturuyor.

  1. Spesific: Spesifik
  2. Measurable: Ölçülebilir
  3. Achievable: Ulaşılabilir
  4. Relevant: İlgili
  5. Time-Bound: Zaman Sınırlı

Hedefleri belirlerken bu kriterlere uygun hale getirmek planlamayı kolaylaştırıp, başarı oranını yükseltiyor. Kısacası “kilo vermek istiyorum” demek yerine “Ocak ayında 2 kilo vereceğim” demek daha mantıklı.

Birazdan en popüler 6 yeni yıl hedefi ile ilgli yazacağım. Bu hedefler “nasıl SMART hale getirilebilir?” kısmına her hedefin sonunda değindim.

Ama Atomik Alışkanlıklar kitabını okuyunca da ikna oldum ki konu hedef koymakla bitmiyor. Sistem kurmak daha önemli.

En Popüler 6 Yeni Yıl Hedefi

En popüler yeni yıl kararlarını merak edip İngilizce kaynakları taradığımda “en popüler 55 yeni yıl kararı” “45 yeni yıl kararı” gibi yazılara da ulaştım. Ama bu listeler çok yoğun geldi.  Forbes, İngiltere’de 2024 yılı için en popüler 15 yeni yıl kararını yayınlamış. Sürprizli bir karar yok aslında; ama belki ilham alınacak fikirler çıkar. 🙂 Ben 6 tanesine yer vereceğim.

1) Daha Fazla Egzersiz Yapmak

Yıllar önce Şifa Belgeseli yazısında yazmıştım, insanın kronik rahatsızlıklardan kurtulmak adına yapabileceği şeyler şöyle sıralanmış;

  • Beslenme alışkanlıklarını gözden geçir
  • Daha sık egzersiz yap
  • Stresi azalt
  • Daha çok sev

Dr. Phil Stutz Belgeseli’nde ise “Fiziksel bedenin için yapman gereken bedenini daha iyi çalıştırmak, beslenme ve uyku.” cümlesi geçiyor.

Kısacası insanın kendisi için yapabileceği en iyi şeylerden biri bedeni çalıştırmak ve “daha fazla egzersiz” maddesinin ilk sırada yer alması şaşırtmadı. Günümüzde bu konuda çok daha gelişmiş bir bilinç düzeyi var. Teoride hepimiz egzersizin öneminin farkındayız artık.

SMART Versiyonu

Daha fazla egzersiz yapma hedefi nasıl daha SMART hale getirilebilir. Birkaç örnek vereceğim;

  • Yeni yılda haftaiçi her akşam, haftasonu her sabah 8.000 adım tempolu yürüyeceğim.
  • Yeni yılda haftada 3 gün spor salonuna gidip, bir saat spor yapacağım.
  • Yeni yılda her akşam günde 500 kez ip atlayacağım.

2) Kilo Vermek

Yine şaşırtmayan hedeflerden biri sanırım. Hatta birinci sırada olmamasına şaşırdım. 🙂 2 yıl önce diyet yapmaya karar verip diyetisyen ile görüşmüştüm. Bazı tahliller isteyince genel cerraha gittim. Konuyu aktardığımda istenen tahlillerin bir kısmını çok ilgisiz buldu ve sinirlendi. En sonunda da “kilonda ne var! Kilon gayet sağlıklı ve iyi!!!” diye beni azarladı. 🙂

Sosyal medya ile birlikte çoğumuzun zihninde kendi bedenimizle ilgili bir “en iyi” algısı oluştu ve “kilo vermek” iddia kuponunun bankosu gibi bir hedef. Bazılarımız için her sene listeye ekleniyor, ekleniyor, ekleniyor. 🙂

Kilo Konusunu Takıntı Haline Getirmek

Bence kilo vermek isteyebiliriz. Aynı şekilde kilo almak da isteyebiliriz. Kendimizi en iyi versiyonumuzda görmek istiyorsak bunu hedef olarak belirleyebiliriz. Fit olmayı çok arzulayabiliriz. Hiçbiri yanlış değil. Ama kendimle ilgili isteklerimden biri; kilo konusunda gereksiz sohbete girmemek, birinin güzelliğini vurgulamak için ya da kendisini iyi hissetmesi için “sen kilo vermişsin” gibi söylemlere başvurmamak. Onun yerine “bugün ışıl ışılsın / güzelsin” gibi cümleleri tercih etmek. Kilo konusu açıldığında “şöyle sağlıksız yiyorum, böyle saçmalıyorum” diye kendi kendimi yerden yere vurmak yerine karşımdakini dinleyip konuyu kapamak. Bu kilo mevzularından sıkıldım. Saydığım şeyleri yapmak, dili değiştirmek dünden bugüne hemen olmayabilir. Ama en azından kendimde bu farkındalığı oluşturmaya başlarsam, aksini yaptığımda zihnimde bir yer alarm verecektir ve bir dahakine daha dikkatli davranmak için ne yapabileceğime bakarım.

SMART Versiyonu

  • Yeni yılda xx kilo vereceğim.
  • Yeni yılın ilk altı ayı xx kilo verip, daha sonra bu kiloyu koruyacağım.
  • Yeni yılda her Pazar sabahı tartılıp, haftalık yeme içme, atıştırmalıklarımı yazacağım ve kilo takibi yapacağım.

3) Beslenme Biçimini Değiştirmek

Aslında kilo vermeyle aynı maddeye yazan kaynaklar da var, ama beslenme biçimini değiştirmek kilo vermekten daha önemli bir konu diyebiliriz. Çünkü beslenme biçimi değiştirilmediği müddetçe diyetle verilen kiloları diyet sonrası misliyle almak mümkün.

SMART Versiyon

Bu noktada SMART versiyonda yapılabilecek onlarca şey var. Bir kısmını daha önce yapıp başardığım da oldu, yapamadığım da…

  • Yeni yılda asitli içecekleri tamamen bırakmak.
  • Yeni yılda öğlen 2’den sonra rafine şekerli gıda tüketmemek.
  • Yeni yılda beyaz ekmeği bırakmak.
  • Haftada bir iki kadeh dışında alkol tüketmemek.
  • Yeni yılda haftada iki gün tamamen sebze ağırlıklı beslenmek.
  • Yeni yılda Intermittent fasting (aralıklı oruç) yöntemiyle beslenmek.
  • Yeni yılda istisna durumlar dışında akşam 7 sonrası kalorili hiçbir gıda tüketmemek.

4) Finansal Hedefler

Para da bir noktada devreye girmeliydi. 🙂 Sanırım yeni yıl hedefleri konusunda en sıkıldığım ve takip edemediğim hedeflerden biri finansal hedefler. Bu konuda Vedat Milor, Hesap Lütfen kitabında şu satırları aktarıyor;

“Uzun dönemi de planlamaya çalışırım. Özellikle finansal açıdan. Yani önümüzdeki sene ne kadar gelir elde edebiliriz, bu gelir nasıl kullanılacak, bunun ne kadarı harcanacak, ne kadarı yatırıma dönüşecek?”

Yıllarca beyaz yakalı olarak çalıştım. Aylık ne kazacağım üç aşağı beş yukarı belliydi. Warren Buffet’ın “gelirin eline geçtiğinde birikime ayırdığın paradan kalanı harca” prensibi çok hoşuma giden prensiplerden biri.

SMART Versiyonu

  • Her ay maaşımın %10’unu birikim hesabına yatırıp bu parayı gerçekten zaruri durumlar dışında hiç kullanmayacağım.
  • Her ay xx tutarındaki parayı altın hesabına aktaracağım.
  • Yeni yılda pasif gelir elde edebileceğim xx iş için planlama yapacağım.
  • Her gün yazılı olarak finansal gelir / gider takibi yapacağım. Ay sonlarında hangi giderleri azaltabileceğimi gözden geçireceğim. (“Geliri arttıramıyorsan giderleri kontrol et” prensibi)

5) Stresi Azaltmak

Günümüz şartlarında pek çok hastalığın da temelini oluşturan konulardan biri stres. Ama yeni yıl hedefi olarak düşündüğümde çok derin bir karar gibi geldi. Bir insanın stresini azaltabilmesi için öncelikle kendisinde stres yaratan durumların kaynağını bilmesi, sonra bu durumlarda nasıl ve ne kadar iyileştirmeye gidebileceğini anlaması gerekir.

Örneğin biri için stres kaynağı çocuklarının gelecek kaygısı olabilir, başkası için İstanbul depremi olabilir, başkası için ekonomik sorunlar, diğeri için yöneticisi olabilir. Stres tam olarak ölçülebilen bir konu olmadığı için stresi azaltmakla ilgili hedefi de SMART hedefe çevirmek ilk etapta çok kolay değil belki de.

Ama bizde stres yerine rahatlama yaratan eylemleri fark edip, kendimizi daha iyi tanıyıp o eylemlerle ilgili hedefler koyabiliriz.

Mutluluk Veren / Rahatlatan Eylemler

Kendimden örnek verecek olursam güne sabah sayfaları yazarak başlamak beni tahmin edilemeyecek şekilde rahatlatıyor. Aslında genel olarak yazı yazmak öyle rahatlatıyor ki, son uçuşta havaalanında saatlerce beklerken tek yaptığım telefon notlarına girip delicesine yazmaktı. Uçak tribülansa girdi, yanımda kimse yok, korkum var ellerim terledi. Yine tek yaptığım telefonu alıp kendimi telkin eden cümleleri yazıya dökmekti.

Doğada, sadece anın içinde kalarak vakit geçirmek. Düzenli yoga, egzersiz yapmak. Gün boyu sağlıklı beslenmek. Bana mutluluk veren insanlarla sosyalleşmek.

Meditasyonun ve şüretmenin bilimsel olarak da ispatlanmış faydalarına blogda defalarca kez değindim. Bir başkasına sürükleyici bir dizi izlemek iyi gelirken, bazısı sanat ile ilgilenmekten beslenebilir.  Diğeri kitap okuyarak ya da müzik dinleyerek rahatlayabilir.

Güzel olan da bu, sonsuz seçenek var. Ve kendini tanıma da burada devreye giriyor. Belki de yeteri kadar tanımadığınızı düşünüyorsanız yeni yılı “deneyim senesi” ilan edip koşullarınıza uygun eylemlere başlayabilirsiniz.

6) Sosyal Medya Kullanımlarını Azaltmak

Geldik kanayan yaramıza. 🙂 Geçtiğimiz günlerde dinlediğim bir Oprah podcastinde Harvard hocalarından biri “sosyal medya kişinin sosyal hayatındaki sağlıksız abur cuburdur” diyordu. Güzel bir tanımlama. Sadece sosyal medya da değil, genel olarak bir telefon bağımlılığım var. Bu dozun akıl, beden, ruh sağlığına hiç iyi gelmediğini düşünüyorum.

Bazen bir şeye bakmak için telefonu elime aldığımda iki saat gezip, bakmam gereken şeye hiç bakmadan unutup çıktığım oluyor. Çoğu zaman tamamen otomatik olarak telefonu elime alıyorum. Muhtemelen dopamin bağımlılığıyla ilgili bir konu.

SMART Versiyonu

  • Uyanmadan önce bir saat, uyumadan önce 1 saat sosyal medya kullanımlarını bırakacağım.
  • Sosyal medya uygulamalarında xx dakikadan sonra kullanım kısıtı ayarını açıp sene boyunca uyacağım.
  • Sosyal medya uygulamaları için sadece ipad / bilgisayarı kullanacağım. (Bkz: Dijital Minimalizm Kitabı )
  • Yeni yılda xx ay süreyle sosyal medya uygulamalarını sileceğim.
Yeni Yıl Hedefleri 2024
Yeni Yıl Hedefleri 2024

Yeni Yıl Hedefleri 2024

Forbes makalesinde hobilere daha fazla vakit ayırmak, ilişki ağını geliştirmek, kariyer hedefleri, meditasyon, şükür, daha az alkol tüketmek, sigarayı bırakmak da en popüler 15 hedef arasında yer alıyordu. Bir başka sitede 8 madde ortaktı, ilave olarak evi dekore etmek ve gönüllülük işleri vardı.

Biraz da benim 2024 gündemime geçeyim;

Yeni Yıl Hedefleri 2024 – Mottom

“Daha yeni başlıyoruz!”

Şimdi geçmiş yeni yıl hedeflerime bakmaya üşeniyorum, bu cümleyi daha önce motto olarak kullandım mı acaba? Yine bir podcast’te orta yaş üstü birinden duyduğum çok hoşuma giden ve ne zaman sabah sayfalarında kendimi motive etmek istesem son cümleye iliştirdiğim klasik mottolarımdan biri.

2023 alışma ve bir şeyleri bitirme senesiydi. 2024’te önümde tamamen belirsiz yeni bir bölüm açıldı. Sayfayı hangi eylemlerle dolduracağımı, hayatın neler getireceğini ben de çok merak ediyorum. Ama yine yeni yeniden “daha yeni başlıyoruz!

Yeni Yıl Hedefleri 2024 – Tema

Her yıla bir tema belirlemeyi seviyorum. Geçen sene  “Dönüşüm, deneyim, keşif” demişim. Bu yıl bir yolculuk esnasında “üretim” beni can evimden vurdu.

2023 kendime yatırımla geçen bir yıldı. Dönüşümün de, deneyimin de, keşfin de dibine vurduk zaten. 2024’te ise tüm çıktılarını almayı planlıyorum. Nadasa bıraktığım değil sonuçlar aldığım bir yıl olacak. Yavaşlamak ve durmak için doğadan ya da rutinlerimden destek alıp dengelensem de girişken olduğum, cesur olduğum, sevdiğim işler için çalışıp çabaladığım bir yıl hayal ediyorum.

2024 Hedefleri

Yeni yıl hedefleri 2024 yazısını blogda yazıp yazmamakta tereddüt ettim aslında. Birincisi bu yıl bana kalmasını istediğim hedeflerim var, ikincisi de bazı hedefler zamana yayılacak ve ciddi bir eylem planı gerektiriyor. Şu an SMART versiyonları kafamda yok. Kağıdı, kalemi, dijital araç gereçleri alıp çalışmam gerek. Ama öte yandan yeni yıl hedef yazıları yılların geleneği artık ve bozmak istemedim. Bu sebeple birkaç hedefime SMART versiyona yer vermeden genel hatlarıyla değineceğim;

  • 2024 yılında kariyer hayatımda pek çok yenilik olacak. Bu konu için detaylara girmiyorum. Sebepleri yukarıda yazdığım iki maddeyi de kapsıyor.
  • Network’ü genişletmek. 2023 yılı Londra’ya alışmak için debelenmekle geçti. Başta sosyallik kaygılarım varken, bir aşamadan sonra çevrem oturdu ve koşturmacalar, seyahatler de eklenince “şimdilik yeni insan tanımasam da olur aslında” düşüncesine geçtim. Çünkü her şeye sıfırdan başlamaktan epey yoruldum. İnsan tanımak da oldukça yoran bir süreç. Yeni yıl için ise bu çizgiyi biraz bozacağım. Not aldığım bazı etkinlikler, sosyallik planları var. Ocak itibariyle başlayacağım.
  • Sanat: 2023’te olan hedeflerimden biriydi. Bu sene en fazla müze gezdiğim yıl oldu. Yeni yıl hedefleri 2024  için de yazmak istedim. National Gallery’den kendime haftalık bir planlayıcı almıştım. İçinde ünlü ressamların resimleri de var. Hedeflerimden biri her hafta araştırma yapıp her resmin altına ilgili ressama ve sanat akımlarına dair notlar almak. 2024 yılında müzikal, konser gibi aktiviteleri de arttıracağım.
  • Seyahat: Yine 2023 hedefleri arasında yer alan ve başka bir ülkeye taşınmanın da etkisiyle epey gezdiğim bir yıldı. Yeni yıl hedefleri 2024 ilk maddesine tiki koyduktan sonra 2023’ten de fazla seyahat etme hedefim var. Tiki ekleyene kadar UK içi seyahatler planlarım diye düşünüyorum.
  • Kitap: 2023 yılında bir kapalı kitap kulübü kurmuştuk. Ocak ayında kitap görüşmemiz olacak ve önerilen bazı kitaplar çok ilgimi çektiği için aldım. 2024 yılında bol bol okumaya ve blogda da kitap içerikleri üretmeye hevesliyim. SMART hale getirilecek hedeflerden biri.

Hoşgeldin 2024!

Yeni yıl hedefleri 2023 yazısını yazarken aşağıdaki satırlara yer vermiştim. Umuyorum ki bu kez o kadar da tantanalı bir yıl olmasın. Ama noktasıyla virgülüyle aynı hisleri taşıdığım için yine bu satırlara yer vereceğim;

Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da pek çok tantana bizi bekliyor, bu hiçbirimiz için sürpriz değil.  Bizim için önemli olan “Bu koşullara rağmen ne mümkün?” diye sorabilmek. Değiştirip, müdahale edebildiğimiz tek şey kendi eylem ve tepkilerimiz.

Hayatın gidişatı bazen nanik yapabiliyor. Ama hayal kurmak, dilek dilemek, dua etmek, hedefler belirlemek güzel eylemler. Üstelik tamamen ücretsiz ve kimse elimizden alamaz. 🙂

Güneşin batışını daha çok izlediğimiz, toprağa daha çok tohum ektiğimiz, gülmek için fırsat kolladığımız, sevdiklerimizle birlikte akıl ve ruh sağlığıyla atlattığımız, hayatı bol bol kucaklayıp kutsadığımız, olumlu olayları olumsuzların gölgesinde bırakmadığımız, kıymet bildiğimiz, özendiğimiz; enerjimize, hayallerimize, önceliklerimize sahip çıktığımız bir yıl olsun.

Ve yeni yıl hedefleri 2024 yazısını çok sevdiğim, bana deli gibi güç veren satırlarla kapatalım. Umarım size de güç ve motivasyon verir;

en derin korkumuz yetersiz olmamız değildir. en derin korkumuz ölçüsüzce güçlü olmamızdır. bizi en çok korkutan karanlığımız değil ışığımızdır. kendimize “ben kimim ki pırıl pırıl, muhteşem, yetenekli ve olağanüstü olayım” deriz. aslında niye olmayalım?

tanrının çocuğusun. küçük oynaman dünyaya hizmet etmez. başkaları senin yanında kendilerini güvensiz hissetmesin diye büzülmekte hiç aydınlık yoktur. içimizdeki ışığı dışa vurmak için yaratıldık. ve ışığımızı yansıttığımızda başkalarına da farkında olmadan aynısını yapma izni veriyoruz. biz kendi korkularımızdan özgürleştikçe, varlığımız otomatik olarak başkalarını özgürleştirir.

Marianne Williamson

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

14 Replies to “Yeni Yıl Hedefleri 2024 – En Popüler Yeni Yıl Hedefleri”

  1. çok keyifle okudum, harikasın 🙂 iyi yıllar!

  2. Dün gece rüyamda senin bileğindeki dövmenin çıktısını almış dövmeciye gidiyordum 🌍✈️
    Belki buna delalettir belki de hayranınımdır ve seni taklit ediyorumdur 😅

  3. Okuduğum en “smart” ve keyifli yeni yıl yazısı 🥰
    Özellikle sondaki Marianne Williamson alıntısı duvara asmalık ve sürekli kendine hatırlatmalık..
    Müsadenle benim de yeni yıl mottom “Daha yeni başlıyoruz” olacak ❤️
    Teşekkürler ilham olduğun için! 😍

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.